RADISAN
Biostimulator radicular ecologic pentru inducerea și stimularea creșterii puternice a rădăcinii și dezvoltarea rizosferei

RADISAN WG este un biostimulator radicular deosebit de complex, cu o compoziție unică și superconcentrată doar cu anumiți L-aminoacizi special selectați, microelemente esențiale, acizi organici, polizaharide, vitamine și numeroși metaboliți secundari și factori de creștere ce activează puternic atât creșterea rapidă a sistemului radicular cât și fiziologia întregii plante, mai ales în momentele cele mai sensibile și critice.

 

Brand
Disponibilitate
Indisponibil
Cost transport
Contacteaza-ne acum
+40 744 222 900

DESCRIERE
RADISAN este un biostimulator radicular deosebit de complex, cu o compoziție unică și superconcentrată doar cu anumiți L-aminoacizi special selectați, microelemente esențiale, acizi organici, polizaharide, vitamine și numeroși metaboliți secundari și factori de creștere ce activează puternic atât creșterea rapidă a sistemului radicular cât și fiziologia întregii plante, mai ales în momentele cele mai sensibile și critice.

Aplicarea RADISAN permite atingerea unei densități radiculare foarte mari într-un timp foarte scurt cu efecte directe și rapide în îmbunătățirea generală a sănătății, creșterii și dezvoltării armonioase a întregii plante.

Obținerea unei densități radiculare bogate plus prezența factorilor de creștere și metaboliților biologic activi, L-aminoacizi precursori, din compoziția biostimulatorului radicular RADISAN WG permite creșterea exponențială a secreției de citochinine endogene cu efect direct, la țintă în procesele fiziologice de inducere rapidă și intensă a înfloririi, măririi numărului de flori și a fructelor legate.

De asemenea, RADISAN WG conține bioactivatori fiziologici naturali obținuți prin fermentarea unor tulpini speciale de bacterii benefice, proprietare exclusiv FUTURECO BIOSCIENCE, care activează și stimulează atât creșterea sistemului radicular, a părților aeriene ale plantelor cât și bacteriile benefice din sol, protejând rădăcinile și planta de atacurile agenților patogeni și dăunători (nematozi, insecte) în special în momentele cele mai sensibile cum ar fi la transplantare sau înflorire.
Radacina rasaduri castraveti cu RADISAN

Conține suplimentar o concentrație mare de metaboliți secundari (factori de creștere biologic activi) proveniți din Lysobacter enzymogenes tulpina B25 și Corynebacterium flavescens tulpina B2575

Compoziție RADISAN % w/w
L-aminoacizi liberi, biologic activi 19,0
Azot total (N) 6,0
Bor (B) total solubil în apă 0,4
Fier (Fe) total solubil în apă 9,0
Mangan (Mn) total solubil în apă 2,0
Molibden (Mo) total solubil în apă 0,10
Zinc (Zn) total solubil în apă 0,18
pH (soluție 1%) 7,10
Doze și mod de aplicare
CULTURĂ MOMENTELE APLICĂRII DOZE OBSERVAȚII
Legume (tomate, ardei, castraveți, pepeni, vărzoase, salată, etc.) Răsaduri 50 gr / 100 l apă 1 – 2 aplicări
Legume (tomate, ardei, castraveți, pepeni, vărzoase, salată, etc.) Transplantare, apoi repetare la fiecare 2 săptămâni sau după atac de nematozi și alte afecțiuni 1 – 2 Kg/Ha 4 – 5 aplicări
Căpșuni și fructe de pădure Plantare, apoi la fiecare 3 săptămâni 1 Kg/Ha 4 – 5 aplicări
Struguri de masă De la faza de înmugurire, apoi la fiecare 15-20 zile 5 gr/plantă 2 – 3 aplicări
Pomi fructiferi Deschiderea mugurilor, apoi la fiecare 2 săptămâni 5 – 10 gr/pom 3 aplicări
Cartofi La fiecare 2 săptămâni 1 Kg/ha 2 -3 săptămâni
Lucernă După fiecare coasă 1 Kg/ha Soluție de 0,2%
Ceapă, usturoi La 15 zile după plantare, apoi la fiecare 15 zile 1,5 Kg/Ha 2 – 3 aplicări
Recomandări de utilizare
RADISAN WG este special conceput pentru aplicare radiculară pentru îmbunătățirea dezvoltării, structurii și sănătății sistemului radicular. 


Știința din spatele produsului

Asigurarea de condiții cât mai optime pentru o dezvoltare rapidă și armonioasă a RĂDĂCINILOR trebuie să fie o prioritate permanentă pentru fiecare fermier de la momentul germinării semințelor și până aproape de sfârșitul culturii.

Pentru inducerea creșterii și dezvoltării radiculare s-au descoperit de-a lungul timpului elemente și substanțe absolut necesare pentru ca procesele metabolice să se desfășoare optim: hormonii auxinici de origine exogenă sau aminoacizi precursori ai acestori hormoni (triptofan, acid glutamic, glicina, etc), macro, mezo sau microelemente esențiale, diferiți metaboliți, etc.

Valoarea unui BIOSTIMULTOR DE ÎNRĂDĂCINARE este dată atât de TEHNOLOGIA AVANSATĂ încorporată în elaborarea sa, cunoscându-se și aplicându-se cele mai noi descoperiri în domeniu, cât și de COMPLEXITATEA COMPOZIȚIEI cu capacitatea de a induce imediat efectele dorite și anume creșterea rapidă, ramificarea exponențială și umplerea fasciculelor radiculare de perișori absorbanți.

Principalii consituenți ai BIOSTIMULATORULUI de ÎNRĂDĂCINARE RADISAN sunt: AMINOACIZII LIBERI, MICROELEMENTE ESENȚIALE și METABOLIȚI SECUNDARI BIOACTIVI.

A. AMINOACIZII LIBERI
Alături de GLUCIDE (ZAHARIDE) și LIPIDE (ACIZI GRAȘI), AMINOACIZII sunt principalele elemente structurale care alcătuiesc lumea vie. Aminoacizii sunt cărămizile de bază din care sunt alcătuite toate peptidele și proteinele, substanțe care, la rândul lor, intră în compoziția structurilor celulare, a enzimelor, hormonilor, etc. Aminoacizii care stau la baza tututor proteinelor sunt în număr de 20: alanină, valină, leucină, izoleucină, prolină, triptofan, fenilalanină, metionină, glicocol, serină, treonină, tirozină, asparagină, glutamină, cisteină, acid aspartic, acid glutamic, arginină, lizină, histidină. Fiecare dintre cei 20 de aminoacizi au roluri specifice în metabolismul plantelor, nu există un aminoacid mai important decât altul însă, când vorbim de anumite structuri sau funcții specifice, inducerea, controlul unor procese specifice în plante în anumite momente sau condiții particulare, unii AMINOACIZI sau grupuri de AMINOACIZI categoric au un rol mai important decât alții. Așadar, TIPUL și CONCENTRAȚIA unui AMINOACID din compoziția unui produs ce conține AMINOACIZI vor fi responsabili de efectul indus plantelor cărora se aplică. Ca o paralelă pentru o situație mai bine cunoscută ar fi cea a unui îngrășământ clasic NPK mineral: într-un fel reacționează planta după aplicarea unei formule 4:1:1 și diferit după aplicarea unei formule 1:5:1 și diferit 1:1:5. Același lucru este valabil și în cazul BIOSTIMULATORILOR cu aminoacizi în compoziție, pentru a induce un anumit efect sunt necesari strict unul sau un grup de specific de aminoacizi pentru atingerea scopului propus.
 
În cazul RADISAN, AMINOGRAMA (analiza calitativă și cantitativă a oricărui produs cu aminoacizi) se prezintă astfel:
1. L-METIONINĂ - 1,2%
2. L-ACID GLUTAMIC - 13,5%
3. GLICINĂ - 4,5%
4. L-TRIPTOFAN - 0,05%
După cum se poate observa, în compoziția RADISAN nu intră toți cei 20 de aminoacizi ci doar 4, dar fiecare dintre aceștia au fost anume selectați datorită rolului și efectelor induse unei zone deosebit de speciale: MERISTEMUL APICAL DE CREȘTERE al RĂDĂCINII.
L-ACIDUL GLUTAMIC este un aminoacid care ocupă o poziție centrală în metabolismul aminoacizilor în plante ( Journal of Experimental Botany, Vol. 58, No. 9, pp. 2339–2358, 2007 Nitrogen Nutrition Special Issue, doi:10.1093/jxb/erm121). Este deosebit de important pentru dezvoltarea plantelor deoarece are atât rol structural (intră în compoziția proteinelor) dar și funcțional deoarece prezența sa induce o serie de efecte (inhibiție, amplificare, activare, etc.) asupra plantelor în funcție de zona în care se află. De asemenea, Acidul Glutamic este precursor de bază pentru alte substanțe sintetizate în plante, inclusiv precursor pentru alți aminoacizi esențiali (Arginină, Prolină, GABA). S-a descoperit că prezența Acidului Glutamic în cantități foarte, foarte mici la nivelul vârfului de creștere al rădăcinii (contactul cu alte zone ale rădăcinii nu are același efect indiferent de concentrație) induce o inhibare temporară a creșterii rădăcinii primare în același timp cu o ramificare radiculară în spatele meristemului apical de creștere. Practic, întreaga arhitectură radiculară este schimbată profund prin inducerea unei ramificații puternice la nivelul fiecărui vârf de creștere care vine în contact cu Acidul Glutamic. (  Plant Cell Physiol. 47(8): 1045–1057 (2006)doi:10.1093/pcp/pcj075, available online at www.pcp.oxfordjournals.org; Plant Cell Physiol 2006; 47:1045–57 PMID: 16816406 DoI:10.1093/pcp/pcj075)
L-TRIPTOFAN este aminoacidul precursor al Acidului 3-Indol Acetic (IAA), principalul hormon Auxinic de creștere în lumea vegetală. Absorbția de către rădăcini a aminoacidului L-TRIPTOFAN are ca efect imediat creșterea producției de hormoni auxinici în țesuturile radiculare cu efect direct în mărirea vitezei de creștere a masei radiculare. De aplicarea aminoacidului L-TRIPTOFAN la nivelul solului profită intens și microorganismele, care vor produce și ele mai multă AUXINĂ pe care o eliberează în mediu, iar rădăcinile o vor prelua ca atare inducând suplimentar creșterea puternică radiculară. Un alt efect extrem de important al aminoacidului L-TRIPTOFAN este acela că are un rol esențial în dezvoltarea bacteriilor benefice (rizobacteriilor) cu efecte pozitive în dezvoltarea plantelor.
 
B. MICROELEMENTE ESENȚIALE (Fier, Zinc, Mangan, Bor, Cupru, Molibden, etc.)
Deși sunt necesare în cantități de sute și mii de ori mai mici decât MACROELEMENTELE (C, O, H, N, P, K), aceste microelemente sunt esențiale și obligatoriu necesare pentru dezvoltarea optimă a plantelor. Lipsa unui singur microelement esențial conduce la diminuarea dezvoltării și creșterii, iar dacă lipsa continuă se ajunge la stagnarea completă a dezvoltării. Deși toate sunt la fel de importante și necesare, la fel ca și în cazul aminoacizilor, fiecare își are rolul său bine cunoscut, iar pentru inducerea anumitor efecte sau pentru rezolvarea specifică și la țintă a diferitelor probleme sunt necesare doar unul sau mai multe microelemente cu efecte sinergice.
FIERUL (Fe) este un microelement esențial în dezvoltarea plantelor, cele mai cunoscute roluri fiind în metabolismul producerii moleculei de clorifilă (molecula care dă culoarea verde a frunzelor) și în mecanismul deosebit de complex al fotosintezei. Datorită rolurilor menționate anterior, orice moment fără Fier în cantitate optimă duce atât la scăderea cantității de clororfilă (cu efect vizibil în decolorarea vârfurilor de creștere - binecunoscuta CLOROZĂ FERICĂ) și scăderea ratei generale de fotosinteză cu efecte în scăderea dezvoltării și creșterii optime a plantelor. Pe lângă aceste roluri vizibile și ușor detectabile cu ochiul liber, FIERUL este deosebit de important, esențial și obligatoriu pentru inducerea de novo a rădăcinilor adventive așa cum o demonstrează ultimele cercetări în domeniu ( Journal of Experimental Botany, Vol. 68, No. 15 pp. 4233–4247, 2017 doi:10.1093/jxb/erx248). În urma testelor și experimentelor foarte riguros făcute s-a observat un rol mult mai puțin cunoscut al FIERULUI la nivelul rădăcinilor comparativ cu oricare alt element:
FĂRĂ FIER DISPONIBIL LA NIVEL RADICULAR, INDUCEREA DE NOVO A RĂDĂCINILOR ADVENTIVE ESTE IMPOSIBILĂ ÎNTR-UN TIMP SCURT, chiar dacă toate celălalte macro și microelemente sunt prezente. Imaginea de mai jos este mai mult decât exemplificativă privind rolul prezenței Fierului comparativ cu restul elementelor în inducerea rădăcinilor adventive:
 
Influiența Fierului asupra inducerii de rădăcini adventive
RESEARCH PAPER
A specific role of iron in promoting meristematic cell division during adventitious root formation
Alexander Hilo, Fahimeh Shahinnia, Uwe Druege, Philipp Franken, Michael Melzer, Twan Rutten, Nicolaus von Wirén and Mohammad-Reza Hajirezaei
 
BORUL (B) - este un microelement esențial pentru dezvoltarea plantelor deoarece este indispensabil în formarea pereților și funcționarea corectă a pereților celulari. Practic, mai mult de 90% din BOR se găsește fixat în pereții celulari ai plantelor. Mai mult decât atât, când ne referim la RĂDĂCINĂ, creșterea este drastic afectată până la oprire completă în absența BORULUI. Trebuie menționat că rădăcina reacționează imediat (în doar câteva ore) la lipsa BORULUI prin reducerea vitezei de creștere până la stagnare completă. Așadar, pentru o creștere rapidă și sănătoasă a masei și volumului radăcinilor, prezența BORULUI este obligatorie, mai simplu spus MASA RADICULARĂ NU SE MĂREȘTE FĂRĂ BOR.!!! De asemenea, FOARTE, FOARTE IMPORTANT, prezența BORULUI este esențială pentru o absorbție optimă a POTASIULUI la nivel radicular și al fixării CALCIULUI în pereții celulari. EXISTĂ o corelație direct proporțională cu cantitatea de POTASIU absorbită de către rădăcini în funcție de BOR - MAI PUȚIN BOR, MAI PUȚIN POTASIU ABSORBIT DIN SOLUȚIA SOLULUI!!!
Cu toate că este foarte important în creșterea și dezvoltarea plantelor, BORUL devine foarte rapid FITOTOXIC pentru plante la concentrații mari, atât la nivel radicular cât și la aplicare foliară!
 
C.  METABOLIȚI SECUNDARI
Unul din factorii care fac din RADISAN un produs excepțional este prezența în compoziția sa a METABOLIȚILOR SECUNDARI proveniți din extractul de fermentație a două tulpini de microorganisme proprietare exclusive a FUTURECO BIOSCIENCE și anume:
1. Corynebacterium flavescens (tulpina B2575)
2. Lysobacter enzymogenes (tulpina 25)
 
1. Compușii derivați din bacteriile Corynebacterium flavescens (tulpina B2575) conțin molecule bioactive cu activitate similară IAA (acidul 3-Indol Acetic - principalul și cel mai important hormon AUXINIC produs de plante), molecule ce induc o creștere rapidă a sistemului radicular. Activitatea Auxinelor mențin ridicată rata de diviziune celulară într-unul dintre cele mai importante zone ale rădăcinilor: MERISTEMUL APICAL DE CREȘTERE, practic vârful fiecărui fascicul radicular și astfel induce creșterea apicală a întregii mase radiculare. Așadar, prezența metaboliților secundari proveniți de la Corynebacterium flavescens (tulpina B2575) induc o creștere rapidă a rădăcinilor primare. În același timp, așa cum am arătat mai sus, componentele din RADISAN (anumiți aminoacizi și anumite microelemente) acționează ca și precursori ai biosintezei endogene (în țesutul radicular) de AUXINE, iar acest sistem dual (exogen și endogen) asigură o creștere atât rapidă (prin prezența hormonilor auxinici exogeni proveniți de la Corynebacterium flavescens ) dar și de lungă durată a rădăcinilor (datorită sintezei în plantă a hormonilor auxinici cu ajutorul precursorilor prezenți în RADISAN).
 
2. Lysobacter enzymogenes (tulpina 25) este o bacterie extrem de studiată și cunoscută atât ca agent pentru controlul unor patogeni fungici (Guo-liang QIAN, Bai-shi HU, Ying-hua JIANG, Feng quan LIU, Identification and Characterization of Lysobacter enzymogenes as a Biological Control Agent Against Some Fungal Pathogens, Agricultural Sciences in China, Volume 8, Issue 1, 2009, https://doi.org/10.1016/S1671-2927(09)60010-9. ), ca agent de control al unor nematozi patogeni la culturile de legume (info) cât și ca agent de inducere a creșterii plantelor. Extractul obținut după fermentare și separare a bacteriei este utilizat ca adaos în RADISAN cu efecte benefice și sinergice atât pentru creșterea radiculară dar și pentru dezvoltarea RIZOSFEREI (rădăcina plus spațiul de 2-3 mm adițional rădăcinii - spațiul ocupat de microorganismele care realizează simbioze cu rădăcina plantei și totodata spațiul în care au loc toate procesele de schimb și absorbție plantă-sol) cât și efecte pozitive vizibile asupra creșterii și dezvoltării vegetative a plantelor. După îndelungi și riguroase studii științifice realizate cu Lysobacter enzymogenes (tulpina 25) s-au pus în evidență în compușii derivați următorii metaboliți biologic activi și benefici pentru RIZOSFERĂ:
- fosfataze acide și alcaline - enzime împlicate în defosforilarea materiei organice din sol și creșterea disponibilității fosforului pentru plante la un interval mare al pH-ului solului (de la acid la bazic) ;
- proteaze și peptidaze - enzime implicate în clivarea proteinelor până la stadiul de peptide (multe cu rol de semnalizare în metabolismul plantelor) sau până la stadiul de L-aminoacizi liberi, biologic activi gata de absorbție și utilizare în metabolismul plantelor ca sursă superioară de N;
- 42 de enzime implicate în metabolismul AZOTULUI;
- 29 de enzime implicate în metabolismul POTASIULUI;
- 74 de enzime implicate în metabolismul FIERULUI;
- peste 300 de componente implicate direct în metabolismul producerii de VITAMINE și COFACTORI ENZIMATICI;
- 198 de metaboliți implicați direct în răspunul și rezistența la STRESURI ABIOTICE (salinitate, secetă, temperaturi joase sau foarte mari, luminozitae excesivă, etc.) și STRESURI BIOTICE (atacuri patogene, dăunători, etc.)
- ACIZI ORGANICI CARBOLXILICI implicați în chelatarea, absorbția și transportul microelementelor în plante. Unii acizi carboxilici prezenți cum ar fi acidul oxalic, acidul citric, acidul tartric, acidul 2-cetogluconic au caracteristici de solubilizare și chelatare a metalelor, iar alții au proprietăți de a forma legături complexe coordinative cu cationii polivalenți ca MAGNEZIU, CALCIU sau FIER. Toate acestea cresc biodisponibilitatea micro și macrontrienților și facilitează absorbția și transportul acestora în plante.
 
În final, așa cum s-a arătat mai sus, toate componentele prezente: AMINOACIZI, MICRO și MACROELEMENTE, METABOLIȚI de FERMENTAȚIE, acționează într-o SINERGIE TOTALĂ în direcția inducerii, creșterii și dezvoltării radiculare și, de asemenea, îmbunătățește vizibil și metabolismul general plantei, toate acestea făcând din RADISAN un BIOSTIMULATOR DE ÎNRĂDĂCINARE TOP PREMIUM!
Și, câteodată, toate cuvintele și explicațiile la un loc nu fac cât o singură imagine:
EFECT RADISAN la CASTRAVETI
EFECT RADISAN LA CASTRAVEȚI
Galerie foto
RADISAN - cel mai complex și complet biostimulator de înrădăcinare ecologic pentru toate culturile de legume, flori, pomi și cereale