Căderea plăntuțelor
Căderea plăntuțelor

Căderea plăntuțelor este o afecțiune cauzată, de obicei, nu doar de un agent patogen ci de mai mulți. Cele mai des întâlnite asocieri de agenți patogeni sunt cele aparținând genurilor de oomicete Pythium spp., Phytophthora spp. (cu excepția Phytophthora infestans). De asemenea, Rhizoctonia solani, o specie de fungi polifagă cauzează pagube însemnate la răsaduri și după transplantare, mai ales pe solurile foarte „obosite”. Toate aceste genuri și specii diferite poartă denumirea generică de „COMPLEXUL DE CĂDERE AL PLĂNTUȚELOR”

. ...
Galerie foto
PRINCIPALELE SIMPTOME

La plăntuțele afectate se pot observa leziuni maro, umede la nivelul rădăcinilor și care avansează spre baza tulpinii cauzând căderea plantei. Alte simptome mai pot fi observate pe tulpina bazală, al cărei țesut devine moale și umed pe câțiva centimetri, dând impresia că tulpina a fost ciupită. În scurt timp tulpina se maronește în zona afectată.

 

Oricare ar fi simptomele inițiale, rezultatul este același în foarte scurt timp de la apariția primelor semne observabile: căderea plăntuțelor.

 

La plantele adulte, deși s–a semnalat prezența Pythium spp. pe rădăcini, infecțiile urmate de distrugerea plantelor sunt foarte rare și depind în mare măsură de condițiile locale.

 

Atacul de Rhizoctonia solani poate avea loc și pe organele aeriene ale plantei (frunze, fructe) însă mai rar și de cele mai multe ori în condițiile în care aceste orgate sunt în contact cu solul contaminat și umed.

 

În cazul răsadurilor, atacul poate apărea atât în stadiul preemergent cât și imediat postemergent când se pot observa mici leziuni maro la baza tulpinii, care duc rapid la strangularea tulpinii și implicit la moartea tinerei plăntuțe.

 

La răsadurile mai dezvoltate sau plante adulte poate produce ulcerații la baza tulpinii (zona aflată imediat deasupra solului) în condiții de sol contaminat, greu și umed. Aceste răni pot înconjura tulpina de jur–împrejur, mai ales dacă solul se păstrează foarte umed și rece. Rădăcinile din jurul leziunilor ulceroase devin maronii, iar uneori ciuperca atacă chiar și rădăcinile provocând aceleași simptome ulcerate ca pe tulpină.

NATURA POLIFAGĂ SPECIFICĂ RHIZOCTONIEI SOLANI FACE CA ACEASTA SĂ FIE CAPABILĂ SĂ ATACE ȘI SĂ SE DEZVOLTE ÎN NENUMĂRATE PLANTE GAZDĂ (NU DOAR LEGUME) ȘI RESTURILE LOR, GĂSINDU-SE UNEORI ÎN COMPOSTURI, MRANIȚĂ, SUBSTRATURI ȘI CHIAR ÎN TURBĂ!!!

CONDIȚIILE DE APARIȚIE ALE BOLII

Căderea plăntuțelor cauzată de Pythium spp. este caracteristică răsadnițelor neprofesionale, în care condițiile de mediu (temperatură atmosferă, temperatură substrat, umiditate relativă a aerului, nivelul de umiditate al substratului, etc.) nu sunt controlabile.

UTILIZAREA TĂVIȚELOR DE SEMĂNAT ÎMPREUNĂ CU SUBSTRAT PE BAZĂ DE TURBĂ REDUCE SEMNIFICATIV ATÂT RISCUL DE APARIȚIE DAR MAI ALES ÎMPIEDICĂ PROPAGAREA RAPIDĂ A PATOGENILOR CĂTRE NOI PLĂNTUȚE, REDUCÂND LA MINIM EVENTUALE PIERDERI!!!

În cazul Rhizoctonia solani, condițiile care favorizează apariția și dezvoltarea ciupercii sunt în limite foarte largi, ceea ce face să fie un patogen prezent în toată lumea și în aproape toate zonele unde sunt cultivate legume.

R. solani se poate dezvolta în condiții de umeazeală atât în soluri grele cât și în soluri ușoare, nisipoase, cu pH atât bazic cât și acid, iar din punct de vedere al temperaturilor, se dezvoltă între 5 și 36 °C. Solurile prea uscate se pare că inhibă dezvoltarea patogenului.

Condițiile ideale de atac sunt prezența umezelii și o temperatură de 23 – 27 °C, iar în cazul tomatelor când temperatura este sub cea optima pentru dezvoltarea plantelor (sub 20 °C).

CONDIȚIILE DE APARIȚIE ALE BOLII
CICLUL BIOLOGIC SI MECANISMELE DE INFECTARE

Patogenii care aparțin grupului Pythium spp. sunt prezenţi în toate solurile din lume și mai ales unde sunt cultivate tomate. Majoritatea sunt polifagi și saprofiţi.

În cazul infecției cu Pythium spp., plăntuțele pot fi îmbolnăvite preemergent și postemergent. Fungii penetrează direct țesutul epidermal integru al rădăcinilor tinere, dar și prin anumite răni provocate de insecte, nematozi sau operațiuni tehnologice (scarificare substrat, repicare, etc.).

Agenții patogeni din genurile Pythium spp. și Phythophthora spp. sunt capabili să supraviețuiască saprofitic în sol (se hrănesc cu resturi organice din sol) sau sub formă de oospori și clamidospori.

Ciuperca R. solani atacă organele din sol sau aflate chiar lângă sol (rădăcini, colet, tulpina bazală).

Adesea infectează rădăcinile plantelor singură sau în combinație cu alți agenți patogeni, ca Colletotrichum coccodes, Pyrenochaeta lycopersici sau nematozi.

Potențialul sporofitic al ciupercii îi asigură acesteia şanse mari de supraviețuire în sol mult timp în absența plantelor gazdă.

Se dezvoltă bine în soluri bogate în materie organică, în special în solurile recent dezinfectate și libere de microorganismele antagonice.

FACTORI CARE CRESC SEVERITATEA ATACURILOR

Irigarea în exces urmată de compactarea substratului constituie un factor important ce duce la creșterea incidenței infecțiilor cu toți agenții din complexul căderii plăntuțelor.

Temperaturile reci de la nivelul substratului concomitent cu perioade lungi de vreme înnorată (intensitate luminoasă scăzută) crează condiții propice pentru dezvoltatea agenților patogeni și, în același timp, plantele sunt sensibilizate de acești factori abiotici.

Deși fiecare dintre agenții patogeni din complexul căderii plăntuțelor au capacitatea de a infecta singuri răsadurile, severitatea atacurilor este mult mai mare și mai agresivă atunci când se asociază și cu alți agenți patogeni sau dăunători.

METODE DE CONTROL ȘI COMBATERE
  • Cele mai mari pagube provocate de Rhizoctonia solani sunt cele provocate în faza de răsad, cu cât plantele sunt mai mici cu atât riscul îmbolnăvirilor și căderii plăntuțelor este mai mare. Cele mai importante măsuri de combatere și prevenire pentru Rhizoctonia solani trebuie luate în perioada de producere a răsadurilor și la plantare, deoarece în faza de adult atacurile nu sunt niciodată grave și nu sunt necesare măsuri speciale de combatere.

  • În faza de răsaduri, chiar și când sunt utilizate substraturi dezinfectate și libere de agenții patogeni din complexul căderii plăntuțelor trebuie avută mare grijă la atacul ciupercii Rhizoctonia solani. Dacă apar unele plăntuțe bolnave în răsadniță, acestea și cele sănătoase din jur trebuie înlăturate cu grijă și efectuate tratamente fitosanitare.

  • Altă măsură foarte importantă care trebuie luată este împiedicarea irigării excesive a substratului, care nu trebuie să fie permanent ud și e necesar ca aceasta să se poată usca rapid la suprafață.

  • Aplicarea, deasupra substratului, a unui strat de circa 1 cm de VERMICULIT contribuie la păstrarea uscată a coletului și tulpinii inferioare a plăntuțelor și împiedică pierderea rapidă a apei de la nivelul substratului!!

  • În răsadniță este obligatoriu tratarea substratului de semănat cu un produs anti–oomicete, iar cele mai bune rezultate sunt cu combinația de propamocarb și fosetil.

  • Limitarea irigării excesive cu apă – după irigare este necesar ca în foarte scurt timp suprafața substratului să se usuce și să se mențină uscată.

  • Decompactarea periodică - scarificare ușoară a substratului - pentru a permite uscarea eficientă și oxigenarea substratului.

  • Evitarea fertilizării în exces cu AZOT NITRIC și aplicarea, dacă este necesar, a îngrășămintelor cu o concentrație mai mare în POTASIU.

  • Densitatea de semănare trebuie să fie cât mai mică pentru a preveni îmbolnăvirea în masă a plăntuțelor aflate una lângă alta.

  • În cazul apariției de simptome specifice complexului de cădere, plăntuțele afectate împreună cu cele din jur chiar sănătoase se îndepărtează urgent și se intervine imediat cu un tratament care să stopeze și să împiedice propagarea infecției la noi plăntuțe.

  • Pentru o reducere semnificativă a riscurilor de apariție a unei epidemii extinse de cădere a plăntuțelor cea mai bună metodă este semănarea în tăvițe alveolare de semănat cu substrat profesional pentru semănat pe bază de turbă.

  • Răsadnița trebuie ventilată sau aerisită corespunzător pentru evitarea acumulării de umeazeală în atmosferă și implicit prezența apei pe organele plăntuțelor (tulpină, frunzulițe).

PRODUSE OMOLOGATE
NR. CRT. PRODUS PRODUCĂTOR SUBSTANȚĂ ACTIVĂ TIP DE ACȚIUNE CULTURI DOZĂ L, KG/HA DOZĂ CONC NR DE APLICĂRI PE SEZON TIMP DE PAUZĂ (ZILE)
1. BELTANOL PROBELTE SULFAT DE 8-HIDROXIQUINOLEINA SISTEMICA CUCURBITACEE (SPATII PROTEJATE); SOLANACEE (SPATII PROTEJATE) 4 L/HA
2. FOLPAN ADAMA FOLPET 80% CONTACT TOMATE (RASAD) 0,15% 4-5 L sol./mp
3. MERPAN ADAMA CAPTAN 80% CONTACT TOMATE (RASAD); TUTUN (RASAD) 0,15% 4-5 L sol./mp
4. PREVICUR ENERGY BAYER FOSETIL 310 g/l PROPAMOCARB 530 g/l SISTEMIC CONTACT TOMATE (SPATII PROTEJATE); CASTRAVETI (SPATII PROTEJATE) 3 mL/mp tratament aplicat la sol si prin picurare 3
5. PROPLANT 72,2 SL ARYSTA LIFESCINCE PROPAMOCARB 722 g/l CONTACT ARDEI; VINETE; TOMATE; TUTUN 0,15-0,25% 3-5 l/mp
Căderea răsadurilor și căderea plăntuțelor după plantare sunt printre afecțiunile cauzatoare de pierderi însemnate în prima parte a dezvoltării legumelor