Tripsul are un mod de înmulțire haplo–diploid, adică femelele sunt diploide, posedă ambele seturi de cromozomi și provin din ouă depuse de femele care s–au împerecheat, iar masculii sunt haploizi, cu un singur set de cromozomi și provin din ouă depuse de femele care nu s–au împerecheat cu un mascul (

Moritz et al. 2004, Higgins CJ, Myers JH 1992).
Consecința acestui mod de înmulțire este că genele asociate rezistenței la un pesticid de exemplu, sunt exprimate total la masculi, iar la femele pot fi ascunse parțial (ca gene recesive) sau co–dominante.
Acest mod de înmulțire conferă tripsului o extraordinară capacitate de creare de noi rezistențe într–un timp scurt, urmașii vor beneficia de noile caracteristici.

De asemenea, conferă tripsului o uriașă capacitate de răspândire;
practic pentru a porni o nouă populație într–o zonă nouă nu e nevoie decât de o femelă de trips: în primă fază va depune ouă din care vor ieși masculi cu care femela va avea timp să se împercheze pentru a da naștere la indivizi femele.
Cu cât temperaturile medii cresc cu atât rata de reproducere a tripșilor se mărește, astfel dacă sub 22 °C, durata ciclului de reproducere este de peste 21 zile, peste 32 °C durata ciclului de reproducere este de DOAR 9 ZILE!
Ciclul de viață al tripsului se constituie din 6 stadii diferite de dezvoltare:
- Stadiul de ou;
- Stadiul de nimfă sau larvă de stadiul I;
- Stadiul de nimfă sau larvă de stadiul II;
- Stadiul de prepupă;
- Stadiul de pupă;
- Stadiul de adult.
Durata de dezvoltare de la ou la adult este strict în funcție de temperatură, cu un optim înregistrat în intervalul 26 – 28°C. În acest interval optim de temperatură ciclul de viață de la ou la adult durează între 9 și 13 zile, rezultând un număr foarte mare de cicluri reproductive ale tripsului într–un singur sezon de cultură.
Femelele pot trăi până la 45 de zile și depun între 150 – 300 ouă pe parcursul vieții.
Femelele depun ouăle sub epiderma frunzelor și din acest motiv tratamentele chimice au o eficiență minimă asupra ouălelor de trips depuse în interiorul frunzelor sau în țesutul floral (

Lewis 1997a; Brodsgaard 2004).
Depunerea ouălelor sub epiderma frunzelor creează răni ce sunt folosite ca porți de intrare de numeroți alți agenți patogeni cum ar fi fungi sau bacterii (
Chisholm and Lewis 1984; de Jager et al. 1993).
Ouăle depuse în frunze eclozează de obicei în 2 – 4 zile în funcție de temperatură, iar larvele de stadiul I se hrănesc la locul de eclozare atât din frunze cât și în flori și nu este foarte mobilă (

Thoeming et al. 2003).
Ouăle depuse de femela trips sub epiderma frunzelor/florilor sunt protejate de acțiunea pesticidelor și a dăunătorilor biologici!
Larva de stadiul I se transformă repede (1 – 2 zile) în larvă de stadiul II, care este foarte mobilă și ajunge rapid în flori unde se hrănește mult mai mult și mai intens decât larvele de stadiul I (

Tommasini and Maini 1995).
Nimfa/larva de stadiul II migrează către baza plantelor și pătrunde în mediul de creștere (solul în cazul sistemului de cultură din România) pentru a se transforma în adult.
În anumite culturi și anumite condiții prielnice (crizantemele), transformarea se poate realiza și în structurile florale complexe ale acestor plante.
Din larvă de stadiul II, insecta trece în următorul stadiu de dezvoltare și anume prepupă, apoi în câteva zile în pupă propriu–zisă.
Faza de prepupă și pupă are loc aproape exclusiv în sol, însă tripsul mai poate să se transforme din larvă în adult (fazele prepupă și pupă) și în anumite structuri complexe florale cum ar fi cele ale crizantemelor.
Perioada de transformare din prepupă, pupă și adult durează circa 6 zile în funcție de temperatură.
De reținut un aspect foarte important legat de formele de dezvoltare prepupă și pupă ale tripsului californian, anume că sunt deosebit de tolerante, în cele mai multe cazuri chiar imune la tot spectrul de insecticide utilizate în mod curent pentru combaterea tripsului.
Mai mult decât atât, contactul cu insecticide aplicate la sol în aceste faze de metamorfoză dezvoltă toleranță și chiar rezistență adulților la respectivele insecticide. (
Tommasini and Maini 1995; Kirk 1997a; Seaton et al. 1997)
O barieră fizică la nivelul solului – folia de mulcire – care ar împiedica accesul larvelor de stadiul II să pătrundă în sol pentru metamorfoză, ar diminua considerabil populațiile de trips în culturile de legume, mulcirea fiind o metodă nelipsită din programele eficiente de combatere integrată a tripsului!
Larvele de stadiul I și II achiziționează prin hrănire timp de circa 30 minute tospovirusuri dar nu sunt capabile să infecteze noi plante, ci doar după multiplicarea virusului în insectă și transformarea în adult!
Deși femelele de trips acumulează și posedă o mai mare cantitate de virus, musculii sunt cei care transmit cu cea mai mare eficiență agentul viral.