Avantajele înmuierii semințelor
Semințele viabile sunt organisme vii.
ASPECTE PRACTICE ȘI TEORETICE PRIVIND ETAPA DE SEMĂNARE A LEGUMELOR PROFESIONALE
 
Semințele viabile sunt organisme vii. În esență, ele conțin un embrion și o cantitate limitată de hrană și energie stocate într-un înveliș rezistent.

Pentru ca o sămânță să germineze (să treacă din faza latentă în faza activă) sunt necesare 3 elemente de bază: APĂ, OXIGEN și o TEMPERATURĂ care diferă de la specie la specie. Opțional, tot în funcție de specie, și LUMINA mai poate fi o necesitate de bază (semințele de salată, de exemplu, necesită pentru germinare optimă și lumină).

Modalitatea și timpul în care sunt asigurate aceste elemente fac diferența dintre obținerea unui răsad de calitate sau obținerea unor plante cu care vom avea probleme vizibile sau mai puțin vizibile de la răsărire până la sfârșitul recoltării.
Informatii desre înmuiere
Cunoscându-se foarte bine fiziologia și necesitățile de bază ale procesului de germinare a semințelor, se poate face un protocol de lucru simplu și eficient, la îndemâna fiecărui fermier, pentru asigurarea succesului primei etape a ciclului de cultură: SEMĂNAREA.
 
Cea mai lungă fază în procesul de germinare o constituie îmbibarea cu o cantitate de apă suficientă pentru declanșarea reacțiilor metabolice ireversibile ce vor scoate sămânța din stare latentă în stare activă. Deoarece, în această fază, prezența oxigenului nu este un factor limitativ și pentru a scurta timpul și îmbunătăți foarte mult procesul de GERMINARE, se recomandă ÎNMUIEREA prealabilă a semințelor de legume profesionale.
 
Întrebările cele mai frecvente care se pun în legătură cu înmuierea semințelor înainte de semănare sunt „CU CE ?”, „CÂT TIMP ?” și „CUM ?”
1.      „CU CE ?” -  Datorită faptului că semințele vin deja „la pachet” cu toată rezerva de substanțe necesare procesului de germinare, APA CURATĂ la temperatura camerei este SUFICIENTĂ! Opțional, se mai pot adăuga în această apă și o cantitate mică de produse biostimulatoare (de regula 2-5 ml / L apă, dar pentru siguranță verificați eticheta și recomandările furnizorilor). Un aport suplimentar de factori biologici activi (aminoacizi, glucide, hormoni, factori de creștere, etc) și elemente nutriționale de bază (în special microelemente) în soluția de înmuiere vor ajuta suplimentar procesul de germinare precum și vitalitatea și sănătatea noilor plăntuțe.
2.      „CAT TIMP ?” – intervalul de timp cuprins între 12 – 36 ore, cu un optim la 20-24 ore este durata cu cele mai bune rezultate testate și dovedite în urma nenumăratelor experimente științifice derulate de-a lungul timpului. Așadar, cu o zi înainte de data semănării se va efectua operațiunea de înmuiere a semințelor pentru a asigura circa 20-24 de ore de absorbție continuă a apei și elementelor nutriționale, asigurându-se și o temperatură constantă cuprinsă între 20-30 grade Celsius în această perioadă de timp.
3.      „CUM ?” Materialele necesare sunt un borcan uzual de 800 ml, apă curată, opțional un biostimulator, prosoape de hârtie pentru bucătărie și un săculeț format dintr-un material subțire (de exemplu un ciorap foarte subțire sau un dres).


Metoda de ÎNMUIERE
1.      Borcanul obișnuit de 800 ml se umple pe jumătate cu apă curată, la temperatura camerei, între 20 – 25 grade Celsius.
2.      Opțional se poate adăuga un produs biostimulator având mare grijă să se citească și să se respecte eticheta și recomandările producătorilor/furnizorilor – Atenție! Nu toate produsele pe care scrie Biostimulator pot fi utilizate în această fază foarte sensibilă! Doza utilizată pentru înmuierea semințelor poate fi mai mare sau mai mică, în funcție de produs, decât doza uzuală a aceluiași produs folosită în cazul plantelor adulte!!!
3.      Toate semințele de un anumit tip și varietate se pot pune la un loc, iar dacă există mai multe varietăți, se vor pune în săculețe separate dar în același borcan. În același borcan pot fi puse și semințe de tomate, ardei sau vinete.
4.      Săculețele se pot lega sau înnoda pentru a preveni scăparea semințelor în borcan.
5.      Săculețele se introduc în borcanul cu apă curată sau cu adaos de biostimulator.
6.      După introducerea semințelor, se adaugă apă până la umplerea borcanului, se închide cu capac și se agită bine.
7.      După închidere se așază borcanul lângă o sursă constantă de căldură (calorifer) cu mențiunea că temperatura soluției cu semințe să fie păstrată constant între 20 – 30 grade Celsius. O metodă simplă de menținere constantă a temperaturii este învelirea borcanului într-un prosop mare, de jur-împrejur în mai multe straturi (aveți grijă să nu curgă soluția din borcan).
8.      Din când în când, la interval de câteva ore, borcanul cu semințe se va agita bine pentru o absorbție uniformă și aerare suplimentară a soluției.
9.      Cu circa o oră înainte de semănare (după ce au stat circa 20-24 ore la temperatură constantă) se scot semințele din soluție și se pun între două prosoape de hârtie pentru bucătărie.
10.  În această fază, semințele se manevrează cu cea mai mare grija, fără a fi forțate sau apăsate prea tare deoarece, având învelișul bine umectat, embrionul se poate deteriora foarte ușor iremediabil. Se poate repeta operațiunea de trecere a semințelor pe șervețelele de hârtie, astfel încât semințele să poată fi manevrate cât mai în siguranță.
 
După scoaterea din soluție și îndepărtarea umezelii, semințele se vor semăna într-un interval cât mai scurt de timp pentru a evita la maxim uscarea lor.
 
Deși lista cu avantajele înmuierii semințelor este lungă, cele mai importante de reținut sunt creșterea procentului de germinare a semințelor (mai ales a celor mai vechi de 1 an), timpul de răsărire redus, uniformitatea răsăririi și calitatea net superioară a răsadurilor și, implicit a viitoarelor plante.

Avantajele înmuierii semințelor de legume, îmnuierea semințelor de tomate, seminte de ardei, vinete, castraveti