1. Borcanul obișnuit de 800 ml se umple pe jumătate cu apă curată, la temperatura camerei, între 20 – 25 grade Celsius.
2. Opțional se poate adăuga un produs biostimulator având mare grijă să se citească și să se respecte eticheta și recomandările producătorilor/furnizorilor – Atenție! Nu toate produsele pe care scrie Biostimulator pot fi utilizate în această fază foarte sensibilă! Doza utilizată pentru înmuierea semințelor poate fi mai mare sau mai mică, în funcție de produs, decât doza uzuală a aceluiași produs folosită în cazul plantelor adulte!!!
3. Toate semințele de un anumit tip și varietate se pot pune la un loc, iar dacă există mai multe varietăți, se vor pune în săculețe separate dar în același borcan. În același borcan pot fi puse și semințe de tomate, ardei sau vinete.
4. Săculețele se pot lega sau înnoda pentru a preveni scăparea semințelor în borcan.
5. Săculețele se introduc în borcanul cu apă curată sau cu adaos de biostimulator.
6. După introducerea semințelor, se adaugă apă până la umplerea borcanului, se închide cu capac și se agită bine.
7. După închidere se așază borcanul lângă o sursă constantă de căldură (calorifer) cu mențiunea că temperatura soluției cu semințe să fie păstrată constant între 20 – 30 grade Celsius. O metodă simplă de menținere constantă a temperaturii este învelirea borcanului într-un prosop mare, de jur-împrejur în mai multe straturi (aveți grijă să nu curgă soluția din borcan).
8. Din când în când, la interval de câteva ore, borcanul cu semințe se va agita bine pentru o absorbție uniformă și aerare suplimentară a soluției.
9. Cu circa o oră înainte de semănare (după ce au stat circa 20-24 ore la temperatură constantă) se scot semințele din soluție și se pun între două prosoape de hârtie pentru bucătărie.
10. În această fază, semințele se manevrează cu cea mai mare grija, fără a fi forțate sau apăsate prea tare deoarece, având învelișul bine umectat, embrionul se poate deteriora foarte ușor iremediabil. Se poate repeta operațiunea de trecere a semințelor pe șervețelele de hârtie, astfel încât semințele să poată fi manevrate cât mai în siguranță.
După scoaterea din soluție și îndepărtarea umezelii, semințele se vor semăna într-un interval cât mai scurt de timp pentru a evita la maxim uscarea lor.
Deși lista cu avantajele înmuierii semințelor este lungă, cele mai importante de reținut sunt creșterea procentului de germinare a semințelor (mai ales a celor mai vechi de 1 an), timpul de răsărire redus, uniformitatea răsăririi și calitatea net superioară a răsadurilor și, implicit a viitoarelor plante.