Lipsa fructelor la tomate
Recunoașteți problema?
 
Se întâmplă primăvara devreme.
Lipsa fructelor la tomate

Deși fenomenul de avortare în masă are o cauzalitate multiplă și complexă, explicația simplificată ar fi următoarea: după plantarea timpurie (de obicei la începutul lunii Martie) a răsadurilor de tomate în faza de „boboci lăsați în jos” urmează o perioadă cu soare și cumulat cu încălzirea artificială, plantele au parte de o creștere foarte intensă.

Dacă în perioada de preînflorire, condițiile meteo se schimbă brusc: nebulozitate puternică zile la rând, ger noaptea și ziua, căderi de zăpadă, lipsa soarelui, etc., implicit temperatura solului scade dramatic și se menține rece la nivel radicular mult timp.
 
În condiții de temperaturi ale solului de sub 10o (Celsius) majoritatea elementelor nutriționale (atât macro cât și micro) devin indisponibile pentru absorbția radiculară. Doar un macroelement nu ține cont atât de mult de temperatura solului – Azotul. Și, în aceste condiții de nebulozitate ridicată, lipsa soarelui, temperaturi foarte mici ale solului, azot disponibil, plantele își continuă creșterea dar în sens excesiv vegetativ.
 
Pentru a avea resursele necesare pentru creștere (având în vedere blocarea din sol a unor element, fosforul fiind în capul listei) planta pur și simplu abandonează organele generative și relochează respectivele elemente către vârfurile de creștere. De aceea, de multe ori, dintr-un buchet plin, viabil, viguros, în scurt timp rămâne cel mult o minusculă tijă – planta a extras tot ce a putut reloca.
 
Revenirea la condițiile de vreme favorabile nu rezolvă problema, ba chiar poate să o accentueze mult timp după episodul nefavorabil daca nu sunt luate măsuri urgente, deoarece în plantă deja au avut loc serii de reacții în lanț ce au condus la schimbarea raportului hormonal net în direcția dezvoltării vegetative.
 
 
Am stabilit că cele 2 cauze principale ale uscării florilor și anume LIPSA SOARELUI MAI MULTE ZILE LA RÂND ȘI TEMPERATURA FOARTE SCĂZUTĂ A SOLULUI.
 
Aceste 2 cauze principale împreună cu un conținut relativ ridicat de azot în sol induc o creștere vegetativă intensă, iar acest lucru conduce mai departe la o concentrație ridicată în plantă de hormoni auxinici (hormoni de creștere vegetativă) în dauna hormonilor generativi (CITOKININELE ce induc formarea organelor generative).
 
Reacția în lanț nu se va opri nici după revenirea luminii solare și creștere temperaturii solului ci se accentuează în lipsa unor măsuri care să echilibreze raportul hormonal.
 
Primul lucru care trebuie făcut este defolierea masivă a plantei prin îndepărtarea tuturor frunzelor până la primul etaj viabil și neînflorit, iar mai sus tăierea pe jumătate a frunzelor. Operațiunea de defoliere este absolut necesară și obligatorie pentru a diminua rapid și eficient cantitatea de AUXINĂ din plantă.

Al doilea lucru necesar și obligatoriu este adaosul (atât radicular prin apa de irigare cât și foliar prin stropire) de FOSFOR și POTASIU, iar cele mai la îndemână și sigure produse recomandate sunt: 

1. PHOS-ORGANIC - SURSĂ DE FOSFOR CU APLICARE RADICULARĂ

- 26% FOSFOR (acid orto-fosforic)
- 54% MATERIE ORGANICĂ
- K, N, Bor, Mangan, Zinc
- pH - 1,8 

2. DEFENDER P - SURSĂ DE FOSFOR FOLIARĂ

- 25% FOSFOR
- 6% POTASIU
- 6% AZOT (4% FORMA UREICĂ)
- 0,2% MICROELEMENTE (B, Fe, Cu, Mn, Zn, Mo)
- 0,5% FITOHORMONI BIOACTIVI
- pH - 1,9-2,9

Cel puțin 2 aplicări radiculare și 1 foliar într-o săptămână vor echilibra raportul hormonal din plantă și vor aduce metabolismul plantei la normal.

Mai sunt și alte operațiuni și produse care pot fi utilizate pentru rezolvarea foarte rapidă și eficientă a acestei probleme foarte păguboase financiar (pierderea completă a primului etaj la culturile extratimpurii de tomate este o lovitură greu de surmontat), însă doar prin cunoașterea condițiilor particulare de la fața locului se pot face aceste recomandări.

Lipsa fructelor și lipsa florilor la culturile extratimpurii de tomate plantate foarte devreme în condiții deosebit de nevaforabile